Kategorijos
Visi Verslas Klausimai TOP MOTERYS Renginiai Startup Idėjos E.Įrankiai Video Pilna svetainė
Verslas
Array
(
    [articles.php?id=8] => Verslas svetur
    [articles.php?id=9] => Verslo idėja
    [articles.php?id=10] => Verslo gidas
    [articles.php?id=11] => Mano verslas
    [articles.php?id=12] => Verslo sąlygos
    [articles.php?id=13] => Sėkmės istorijos
    [articles.php?id=14] => Franšizė
)
Verslas svetur Verslo idėja Verslo gidas Mano verslas Verslo sąlygos Sėkmės istorijos Franšizė

Atskleistas talentas atvedė į verslo pasaulį

Loreta Lileikienė
2019-11-05 09:00:25
Iš Pasvalio kilusi, dabar Jonavoje gyvenanti Simona Daškevičienė (37) įsitikinusi, kad sportas, dainavimas ar šokiai nėra vienintelės sritys, kuriose reikalingas talentas. Skanaus maisto gaminimas taip pat leidžia talentui pasireikšti. Šią vasarą atidarytą maisto studiją „Taste Studio Lt“, rengiančią kulinarinius edukacinius gimtadienius, kulinarinius užsiėmimus, teminius vakarus ir vaikams, ir suaugusiesiems, gaminančią įvairius vieno kąsnio užkandžius šventėms, ji vadina dar vienu, ketvirtuoju, savo vaiku, kurį augina viena ir su didele meile.

Sau patinkančią sritį atrado per kursus

S. Daškevičienė, baigusi Pasvalio tuometę 2-ąją vidurinę mokyklą, svajojo tapti žurnaliste ar lietuvių kalbos mokytoja, nes mėgo rašyti straipsnius į mokyklos laikraštį, dalyvaudavo rašinių konkursuose. Tačiau taip susiklostė, kad, neįstojusi mokyti ir norėdama, jog metai nenueitų veltui, ji užsirašė į Darbo biržos rengiamus virėjų ir konditerių kursus. „Ir tai buvo mano atradimas. Visada mėgau gaminti, mokslas sekėsi puikiai. Daug atradimų įvyko besimokant ir supratau, kad tai mano sritis, nors niekada nemaniau, kad teks suktis virtuvėje“, – pasakoja pašnekovė.

Monotonija darbe vedė pirmyn

Po mokslų jos pirmasis darbas buvo konditerijos ceche. „Pradžioje patiko, bet vėliau nusibodo monotonija, tą patį per tą patį gaminti buvo ne man. Po kurio laiko įsidarbinau pagalbine darbuotoja valgykloje, ten pakilau iki virėjos. Čia vėl pasidarė nuobodu ir jokios pažangos. Ir kaip tik tuo metu, kai pradėjo kankinti abejonės, pasiūlė darbą kavinėje. Ryžausi išeiti iš senojo darbo ir bandyti save kitur. Tai buvo geriausias priimtas sprendimas. Daug išmokau, daug atradau, daug sukūriau“, – teigia permainų nevengianti moteris, dar po kelerių metų apsigyvenusi Jonavoje. Čia ji įsidarbino restorane ir po aštuonių mėnesių darbo jau buvo paskirta vyriausiąja virėja.

„Tai buvo puikūs metai. Savininkai be jokių apribojimų leido kurti, improvizuoti. Per tuos metus sukūriau daug naujų patiekalų, visiškai atsidaviau mėgstamam darbui“, – apie patikusią darbovietę, kurioje praleido daugiau nei dešimt metų, pasakoja dabar jau pati verslininke tapusi S. Daškevičienė.

Pastūmėjo ir nesėkmės

Sukurti savo verslą, rasti būdą išgyventi sau ir šeimai maisto studijos „Taste Studio Lt“ savininkė sako apsisprendusi po sunkių šeimai tekusių išgyvenimų. Prieš trejus metus, iš gyvenimo pasitraukus vyrui, ji turėjo priimti sprendimus, kaip nenuleisti rankų ir gyventi toliau. „Likau viena su trimis vaikais, paskolomis ir įsipareigojimais. Vis galvojau, ką daryti ir kaip eiti į priekį. Kažkas tuo metu paprašė paruošti sumuštinukų. Paruošiau, labai patiko užsakovui. Taip ir prasidėjo. Rekomenduodavo vieni kitiems ir susirinkau nemažą klientų ratą. Nelaimės visada sukrečia, išmuša iš pusiausvyros. Kapsčiausi savyje, ieškojau neatskleistų talentų ir pagaliau suvokiau, kad nereikia nieko ieškoti – aš jau turiu talentą, nes puikiai gaminu ir turiu ką pasakyti žmonėms, – apie lengvai rastą būdą išreikšti save ir perduoti žinias kitiems pasakoja pašnekovė. – Stebint savo vaikus virtuvėje, kaip jie eksperimentuoja, kuria, daro netvarką ir šovė šio verslo idėja – mokyti vaikus, bendrauti, padėti jiems atrasti savo talentą gaminti.“

Kova su vidinėmis baimėmis

Maisto gaminimą pasirinkusi studijos šeimininkė džiaugiasi, kad ją visi artimieji ir draugai labai palaikė ir skatino, nors pati viduje labai kovojo su baime: „O kas, jeigu nepasiseks?“ Tad ieškojo informacijos visur ir apie viską, net ir apie tai, kaip turint nedaug pajamų sukurti verslą. „Užtrukau apie porą mėnesių, kol buvo įrengtos patalpos ir sutvarkyti dokumentai. O pati idėja galvoje sukosi seniai, glūdinosi, kol įgavo aiškų pavidalą. Taip pat prireikė laiko suprasti ir tai, kad nebenoriu būti samdoma darbuotoja, kad noriu savo idėjas realizuoti pati, o ne kažkam jas atiduoti“, – apie pamažu susiklosčiusius sprendimus pasakoja S. Daškevičienė.

Savo įkurtą verslą ji pavadino studija, mat svarstė, kad jeigu aplinkui veikia daugybė grožio, nagų, plaukų studijų, kodėl negalėtų būti ir skonio studijos?

Taip atsirado pavadinimas „Taste Studio Lt“. Angliškas pavadinimas su lietuviška žyme „Lt“. Nors studija veikia mažiau nei pusmetį, jos įkūrėja sulaukia daug dėmesio. Artėjančių švenčių proga organizuos įmonėms ar draugų kompanijoms vakarėlius, kalėdines vaikų užimtumo popietes.

Moko kitus gaminti ir kurti

Kadangi „Taste Studio Lt“ veikla domisi įvairios organizacijos, mokyklos, jos įkūrėja priima mokinius ir rengia jiems edukacijas, mokyklos kviečiasi ją pas save. „Mokau gaminti, kurti ir nebijoti. Esu pati sau didžiausia motyvatorė ir stengiuosi visada motyvuoti atėjusius vaikus, tad ne tik gaminame, bet ir pasikalbame. Smagu matyti smalsius vaikus, jų žibančias akis. Smagu matyti ir grįžtančius, – apie savo veiklą pasakoja S. Daškevičienė ir teigia, kad konkurentų nebijo, nes niekada nekonkuruoja. – Konkuruoju tik pati su savimi, kad šiandien padaryčiau viską geriau nei vakar. Sunkiausia vystant verslą kovoti su savimi, su savo baime, kaip reaguos žmonės į mano užmojus, idėjas, ar apskritai supras. Bet jie suprato. Jonavoje nėra nė vienos įmonės, rengiančios panašias veiklas, tad užsakymų vaikų kulinarinėms šventėms tikrai netrūksta.“

Patalpas savo studijai pašnekovė nuomojasi iš vietos verslininkų Ingos ir Ramūno Plukų, kuriems yra dėkinga už tai, kad, apėmus kokiai nors baimei, jie visada pasako gerą ir motyvuojantį žodį ar prireikus pagalbos visada padeda ir pataria.

Visiems pradedantiesiems S. Daškevičienė norėtų palinkėti: „Eiti drąsiai į priekį, lipti per baimes, realizuoti savo idėjas, nes be saviraiškos žmogus tampa nelaimingas. Turint net mažai investicijų, galima savo idėjas įgyvendinti, svarbu tikėti tuo, ką darai, ir viskas atsipirks.“

 

„Taste Studio Lt“